Hud

Hårborttagning – Kunskap

Om du vill ta bort överflödigt hår borde du börja med att exfoliera döda hudceller och ta bort alla orenheter. Huden kommer vara mjuk, och håret kommer exponeras. Om du använder en ladyshaver måste du se till att den är helt ny, eller att du steriliserat den sedan tidigare användningstillfälle. Raka aldrig bort överflödigt hår när huden är torr. Det kan göra mycket ont, och du kommer förmodligen få röda märken som kliar. Det perfekta är om du kan ta ett varmt bad innan du tar bort håret. Det är svårt att bli av med dem när de är stela. Om du tillbringar minst 10 minuter i varmt vatten kommer både huden och det överflödiga håret bli mjukare och mer elastiskt.

Att välja rätt rakhyvel kan utgöra en stor skillnad i resultatet. Köp den rakhyvel som är speciellt framtagen för kvinnlig, känslig hud, men som ändå är vass nog för att ta bort allt hår. Det är bra om rakhyvelns huvud är rörligt och kan justera sig till det specifika området. Applicera ett tunt lager raklödder på ren, våt hud. Om du köper raklödder för män kommer dina ben, och andra kroppsdelar, inte lukta som en dam. Om du ska använda en epilator får du inte blöta ner huden. Hår samlas lättare när huden är helt torr.

Hur förbereder man huden för hårborttagning med laser? Först av allt måste det ske på en skönhetssalong, och helst på vintern eller tidigt på våren, när du inte är solbränd. Det är bra om håret är 2 – 3 mm långt. Kom ihåg att inte applicera kräm eller lotion på områden där du vill ta bort hår. Använd inte heller kroppsskrubb eller andra produkter för kemisk peeling under två veckor innan behandlingen. Håret kommer fortsätta ramla ut under ytterligare två veckor efter behandlingen. För att få permanenta resultat behöver du upprepa behandlingen minst sex gånger. Laserbehandling är ett av de dyraste sätten att ta bort oönskat hår. Beroende på vilken kroppsdel det gäller kommer ett behandlingstillfälle kosta från $50.

Många kvinnor klagar på att de får små, röda finnar, eller utslag, ett par timmar efter att de rakat sig. När du tar bort hår från rötterna får du ett litet hål i huden. Ett vanligt misstag är att många kvinnor applicerar återfuktande produkter, krämer, solkräm eller andra kosmetiska produkter direkt på nyrakad hud, vilket gör att porerna täpps igen. Kroppen reagerar omedelbart genom att skapa en inflammation och röda fläckar. När du har tagit bort allt hår bör du undvika att massera in kräm i huden under ett par timmar så att huden får tid på sig att läka. Om du vill använda brun utan sol-produkter måste du vänta till nästa dag, annars kommer du få mörka fläckar över hela det rakade området.

Raklödder – gör det själv

Som vi redan nämnt bör du inte raka håret när huden är torr. Visste du att du kan skapa ditt eget raklödder? Blanda 2,5 dl schampo, ett par matskedar balsam, och en liten mängd kokosolja. Skaka allting ordentligt och häll ner det i en flaska. Om du vill kan du även lägga till essentiella oljor, som har en antiseptisk funktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *