Ansikte

Hur man hanterar olika typer av akne

Vad är akne?

Akne är ett hudproblem som påverkar miljontals människor över hela världen. De kännetecknas vanligen av finnar, knölar, svullnader eller cystor. Akne beror vanligen på ett överdrivet utsöndrande av talg eller ändrad hudproduktion, vilket leder till bildandet av pluggar och blir inflammerade som finnar, cystor och knölar. Vanligtvis är akne vanligare hos ungdomar eller ung vuxenålder, men det kan förekomma i alla åldrar.

Varför får man akne?

Hormoner är det primära skälet till akne hos unga människor. Ökningen av östrogen och progesteron är vanligen kopplad till bildandet av akne. Akne kan även orsakas av andra faktorer så som stress, förlängd exponering mot vissa ämnen, felaktig hudvård, fet hud och sköra hudtillstånd.

Behandling av akne

För att hantera olika typer av akne, rekommenderas det att behandlingen tillämpas direkt. I allmänhet finns det olika typer av över-the-counter aknebehandlingar som inte kräver ett läkarord. Vanligtvis för att hantera akne kan man använda sig av naturläkemedel eller receptbelagda mediciner.

Naturläkemedel

Naturläkemedel inkluderar vanligen att använda ingredienser som aloe vera, tea tree olja eller honung för att göra deras egen hemmagjorda ansiktsmasker eller rengöring. Det är också möjligt att göra en kokt potatis groddmask för att minska finnar, eller använda citron för att torka upp och bleka dem. Beprövade naturläkemedel är Aspirin, Tranbärsjuice, risvatten för att rengöra huden, eteriska oljor som med sin anti-inflammation, och essentiella oljor som tea tree olja, som kan torka upp fettet och talg förekomsten.

Mat

Det är även möjligt att använda sig av olika typer av mat för att behandla akne. För att hantera akne är den bästa typen av mat att äta antiinflammatoriska livsmedel som baljväxter som bönor, linser eller sojabönor. Fiberrika produkter, fullkorn och äpplen är även bra och fulla med antioxidanter och vitaminer som hjälper med att bekämpa inflammation. Även fettfria produkter eller fettfri fisk som lax är en bra alternativ för att minska orenheter. En annan nyttig föda att inkludera i kosten är frön som chia och linfrön och nötter som mandel och hasselnötter, vilka är fulla med oljor och antioxidanter som är bra för huden.

Receptfria läkemedel

Det finns många sorters receptfri läkemedel att använda sig av för att bekämpa akne. Salicylsyra används vanligen för att förebygga och reducera utslag. Benzoylperoxid är ett annat vanligt över-the-counter medel som används för att ta bort bakterier och bekämpa akne. Dessutom kan andra sorters mediciner, så som salyclysyra och azelainsyra, aktivera hudens celler att exfoliera och eliminera oljig hud samtidigt som man stimulerar hudens försvarssystem mot akne.

Receptbelagda läkemedel

Om konventionella över-the-counter läkemedel inte är effektiva för att hantera akne, kan man konsultera sin läkare för ett receptförskrivet läkemedel som kommer att hjälpa till att förbättra aknewebben. Antibiotika, som tetracykliner, synes vara ett bra medel för att minska oljighet, inflammation och även för att minska bakterier som orsakar akne. Dessutom är receptbelagd isotretinoin den mest effektiva behandlingen mot akne, även kallad Accutane. Denna behandling är en kort kurs som tar 2-5 månader för att hjälpa till med att hantera akne permanent.

Förebyggande av akne

Förebyggande av akne är den mest effektiva metoden för att minska graden av akne. För att förebygga akne anbefaller de flesta läkare regelbunden hudvård som att undvika att röra finnar, ren och mjuk hud samt att undvika att använda hårtvål, fettfria cremer, fotkräm och stark parfym. Ofta kan man uppmuntra patienter att begränsa sin solbadning och skydda hyn med en bra solskydd faktor.

Dessutom är att rengöring av huden med en mild tvål, fuktgivande lotion som innehåller olika ingredienser som vitamin A, E eller aloe vera är vanligen ett bra sätt att förebygga akne. Även att undvika att använda oljebaserad foundation och överskottsoljor är viktig för att hålla huden ren och mjuk.

Slutligen är kost en viktig faktor att tänka på. Antiinflammatorisk mat som grönsaker, frukt och nötter är med största sannolikhet bra för att upprätthålla en bra hudhälsa. Även att undvika fet fisk, animaliska produkter, kakor, läsk, diskmedel och onödig övervikt är några faktorer som kan bidra till att minska graden av akne.

Sammanfattning

Akne är ett vanlig hudtillstånd som ofta orsakas av förändringar i hormoner, stress, föroreningar och olika typer av ämnen. För att effektivt hantera akne är det bäst att söka läkarvård, använda sig av naturläkemedel, korrekt hudvård, äta nyttig mat och hålla sig borta från föroreningar